نشریة مطالعات باستان‌شناسی

راهنمای نویسندگان

نحوه ارسال مقاله: نویسندگان محترم مقاله منحصراً از طریق سامانه الکترونیکی مجله مطالعات باستان شناسی به آدرس https://jarcs.ut.ac.ir انجام می‌شود.

۱-قابل توجه نویسندگان محترم در صورت عدم بارگزاری فایل های مورد نیاز* برای ارسال مقاله، ترتیب اثر داده نمی شود:

۱-۱- فایل تعارض منافع: ضروری است نویسنده مسئول، پس از دانلود فرم تعارض منافع  ، آن را به تایید و امضا سایر نویسندگان رسانده و بعد از اسکن ارسال نماید.

۱-۲- فایل تعهدنامه: ضروری است نویسنده مسئول، پس از دانلود فرم تعهدنامه آن را به تایید و امضا سایر نویسندگان رسانده و بعد از اسکن ارسال نماید.

۱-۳- فایل اصل مقاله بدون اطلاعات نویسندگان: نویسندگان محترم، می بایست مقاله خود را مطابق با تمپلت اصل مقاله تنظیم و ارسال نمایند. تاکید می گردد، در فایل اصل مقاله، هیچ نام و اطلاعاتی از نویسندگان درج و نگارش نشود. برای رعایت بهتر فرمت شکلی مقاله پیشنهاد می شود مقاله خود را در این فایل نمونه کپی پیست نمایید.

۱-۴- فایل اطلاعات نویسندگان: در هنگام تکمیل اطلاعات نویسندگان، کد ارکید هر نویسنده باید به درستی از طریق هایپرلینک، ثبت شود (به استحضار می‌رساند با توجه به اینکه داشتن کد ارکید به عنوان یک شناسه منحصر به فرد برای کلیه نویسندگان از الزامات می باشد، با مراجعه به سایت https://orcid.org/register نسبت به اخذ کد ارکید خود اقدام فرمایید. لطفاً در درج صحیح کد ارکید هر نویسنده دقت فرمایید).

۱-۵- فایل چکیده مبسوط انگلیسی

نکات بسیار مهم: نشریه به پرونده‌های ناقص ترتیب اثری نخواهد داد، خواهمشند است راهنمای نویسندگان را به دقت مطالعه فرمایید. در ضمن پس از ارسال مقاله به این نشریه به هیچ عنوان امکان تغییر در تعداد نویسندگان و همچنین ترتیب نویسندگان وجود ندارد. همچنین پس از انجام فرایند داوری و پذیرش مقاله در مرحله صفحه آرایی و ویراستاری صرفا نکات مربوط به ساختار ویرایشی و شکلی قابل تغییر است و هیچ گونه بازنگری جزیی یا کلی در ساختار مقاله امکان پذیر نمی باشد.

راهنمای تدوین مقالات: نکته« برای جلوگیری از تأخیر در داوری و انتشار به ‎موقع مقاله، لطفاً به این نکات توجه فرمایید». 

  • نشریه مطالعات باستان شناسی دانشگاه تهران به صورت دوفصلنامه به زبان­های فارسی و انگلیسی است. لذا نویسندگان توجه نمایند، که براساس نوع زبان مقاله مد نظر، آیین نگارش زبان رعایت شود. مقاله باید دارای انشایی روان و از نظر دستور زبان و آیین نگارش خالی از اشکال باشد. تمام واژه‌‌ها و اصطلاحات علمی انگلیسی که در مقاله به صورت اختصار درج می‌شوند، باید برای بار اول به صورت عبارت کامل در متن ذکر گردیده و اختصار آن در داخل پرانتز آورده شود به طور مثال: (CNS) Caspian Neolithic Software:
  • مقاله باید حاصل کار پژوهشی و علمی باشد و قبلاً در نشریه‎ دیگری ـ اعم از داخلی یا خارجی ـ و یا مجموعه مقالات سمینارها و مجامع علمی چاپ نشده و یا همزمان برای نشریه دیگری ارسال نشده باشد. به این منظور نیاز است که این نکته در نامه همراه مقاله (تعهدنامه) ذکر گردد.
  • مسئولیت صحت و سقم مقاله به ‌لحاظ علمی و حقوقی بر عهدة نویسنده یا نویسندگان است.
  • حق هیأت تحریریه مجله، در قبول یا رد مقاله و یا اصلاح نوشتاری و ادبی محفوظ است. عقاید بیان شده و خط‌ مشی‌های اعمال شده توسط نویسندگان، الزاماً بیانگر عقاید و خط مشی‌های هیأت تحریریه نمی‌باشد.
  • مقالات رد یا انصراف داده شده پس از سه ماه از مجموعه آرشیو مجله خارج خواهد شد و مجله هیچ‌گونه مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت.
  • حداکثر حجم مقاله شامل متن (متن، عکس/تصاویر، نقشه، طرح، جدول و نمودار)، (20 صفحه) است. در هر صفحه ۲۴ سطر، متن فارسی با قلم B-Mitra اندازۀ ۱۳ و فاصلۀ سطرها ۱.۵ پوینت، پی‌نوشت فارسی با اندازۀ ۱۰؛  مطالب انگلیسی (رفرنس و...) با قلم Times New Roman اندازۀ ۱۲؛ و پی‌نوشت انگلیسی با اندازۀ ۸) تنظیم گردد. تأکید می‌شود در مجموع،  مقاله (چکیده، مقدمه، بدنه، نتیجه‌گیری و رفرنس‌ها) نباید بیشتر از  ۷۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ کلمه باشد.

مقاله باید دارای ساختار زیر باشد:

صفحه اول شامل عنوان مقاله، چکیده و کلیدواژه های فارسی است.

  • عنوان مقاله باید مختصر، مفید و جامع باشد (حتی‌المقدور بیش از ۲۰ کلمه نباشد و از به کار بردن کلمات اختصار در عنوان پرهیز گردد.
  • چکیده فارسی باید بین ۲۵۰ تا 300 کلمه بوده و کلیدواژه ها (5 تا 7 واژه) تنظیم شود.

صفحه دوم به بعد، شامل متن اصلی مقاله (بدنه مقاله شامل: مبانی نظری، مطالعات و بررسیها، یافتهها، بحث و تحلیل تحقیق می شود)

  • فایل متن اصلی مقاله بایستی بر اساس دستورالعمل‌های استاندارد نگارش و آماده‌سازی مقالات (فایل تمپلیت اصل مقاله)  شوند.
  • علاوه بر این، بخش ضمیمه شامل سپاسگزاری، تضاد منافع و سهم نویسنده در نگارش مقاله باید در انتهای متن مقالات برای تمام انواع مطالعات ذکر گردد.

 

نکاتی راجع به مقاله اصیل تحقیقاتی (Original Article)

در این نوع مقالات نتایج یک تحقیق ارائه می گردد، مقاله پژوهشی اصیل به ترتیب شامل بخش­های زیر است.

  • چکیده: حداکثر در 300 کلمه و باید به‌تنهایی بیان‌کننده‌ی تمام مقاله و شامل: طرح و بیان مسأله، اهداف و ضرورت پژوهش، پرسش و فرضیه‌ی (اصلی) پژوهش، روش تحقیق و نتیجه‌گیری باشد.
  • مقدمه: مقدمه شامل: طرح و بیان مسأله، اهداف و ضرورت پژوهش، پرسش و فرضیه‌ی (اصلی و فرعی) پژوهش، به‌صورت جامع و در یک تا دو صفحه تنظیم شده باشد.
  • یافته ­ها: در این بخش خلاصه ای از یافته های کلیدی و یا نتایج مرتبط با اهداف پژوهش ارائه می­ گردد. گزارش یافته های پژوهش به زبان گذشته صورت گرفته و از مقایسه و تفسیر یافته ها در این بخش خودداری گردد.از جدول و نمودار با حداقل تعداد ممکن استـفاده شود. عنوان جدول، بالای آن و در نمودار، زیر آن قرار گیرد (با ذکر شماره). با توجه به محدودیت صفحات مجله، بدیهی است از تکرار ارایه مطالبی که در متن آورده شده‌اند در جداول و بالعکس باید پرهیز نمود. کیفیت تصاویر ارسالی مطلوب باشد و با حجم ۳۰۰ dpi و با فرمت jpg در قسمت مربوطه بارگذاری گردد.
  • بحث: در این بخش چگونگی ارتباط یافته های این مطالعه با یافته­ های سایر پژوهش ها و نظریه های موجود بیان می­ گردد؛ پاراگراف اول می‌بایست با پاسخ به سوال اصلی پژوهش شروع شده و مهمترین یافته مطالعه را بیان نماید.سپس یافته‌های اصلی به‌دست آمده در یک تا دو پاراگراف با نتایج سایر تحقیقات و مطالعات داخلی و خارجی مقایسه و بحث و تفسیر گردد. در پاراگرف بعدی، موارد کاربرد عملی و قابلیت تعمیم‌پذیری نتایج، نقاط قوت و محدودیت های پژوهش، پیشنهاد یا توصیه برای تحقیقات آتی و در مجموع ارایه آن‌چه که در نتیجه انجام این تحقیق به علم اضافه شده است به­طور خلاصه شرح داده می شود.
  • نتیجه ­گیری: مقاله باید با یک نتیجه گیری روشن و مختصر در ارتباط با سوال یا اهداف پژوهش، به طوری که از حد نتایج مطالعه فراتر نرود، خاتمه یابد. نتیجه‌گیری باید از زبان نویسنده و بدون ارجاع به دیگران و حداکثر در یک صفحه تنظیم شود.
  • سپاسگزاری: در این بخش نویسندگان می‌توانند از تامین‌ کنندگان نیازهای مالی و امکانات تحقیق و یا افراد دیگری که در انجام تحقیق کمک یا مشارکت نموده‌اند، تشکر و قدردانی نمایند.
  • تعارض منافع: از نویسندگان انتظار می رود که هرگونه منبع پشتیبانی یا ارتباطات که ممکن است تعارض منافع را در ارتباط با مقاله ارسالی در بر داشته باشد شفاف سازی نماید.
  • سهم نویسندگان (میزان مشارکت) احراز سمت نویسندگی مقالات علمی به طور خلاصه منوط به داشتن شروط چهارگانه ذیل به طور هم زمان می باشد:کمک قابل توجه در طراحی مطالعه و تحلیل یا تفسیر داده های آن؛ تهیه پیش نویس مقاله یا اصلاح نمودن آن؛ تصویب نهایی نسخه آماده شده برای چاپ؛ پاسخ گو بودن در تمام جنبه های پژوهش.
  • منابع: هر مقاله پژوهشی اصیل معمولا حداقل و حداکثر بین 15 تا 40 رفرنس باید داشته باشد (همه رفرنس های فارسی علاوه بر فرمت فارسی باید با فرمت انگلیسی نیز تنظیم شوند).

چکیده مبسوط انگلیسی (تمپلت اصل مقاله را ملاحظه فرمایید)

نویسنده ملزم است چکیده ای حاوی ۱۵00 تا 1۲00 واژه از مقاله خود به صورت فایل پیوست در پروفایل تحت عنوان "چکیده مبسوط" تهیه و برای مجله ارسال نماید. ساختار چکیده مذکور باید به شکل زیر باشد:

Title

Name & Affliction

۱-چکیده Abstract (300 words) - Keywords: (5 -7 words)

۲- مقدمه Introduction (400 words)

۳-بحث Discussion (400 words)

۴-  نتیجه گیری Conclusion (400 words)

۵-  سهم نویسندگان (Authors' contribution)

۶-  تعارض منافع (Conflict of interest)

۷- تقدیر و تشکر (Acknowledgments)

  • چکیده انگلیسی باید مطابق با چکیده فارسی تنظیم گردد.
  • لازم به ذکر است که حداکثر یک جدول و یا نمودار می­تواند در قسمت چکیده مبسوط وجود داشته باشد. تعداد کل کلمات موجود در چکیده مبسوط نباید از ۱۵۰۰ کلمه تجاوز کند. البته کلید واژه ها، منابع و نمودار و جدول مشمول این 1۵۰0 کلمه می­شود.
  • منابع مرتبط با بخش های «مقدمه»، «تجزیه و تحلیل یافته ها» و «نتیجه گیری»  با فرمت APA در متن مورد اشاره و استناد قرار گیرند و در انتهای مقاله نیز در لیست منابع آورده  شوند.

 

 

شیوه تنظیم منابع :ساختار کلی ارجاع دهی در مجله مطالعات باستان شناسی بر اساس فرمت APA  می باشد.

ارجاع درون‌متنی فارسی و انگلیسی: 

۱- ارجاع با یک نویسنده: (نام‌خانوادگی نویسنده، سال انتشار: صفحه)، فارسی: (فاضلی، ۱۴۰۳: ۸۷)  انگلیسی: (Fazeli, 2024: 45)

۲- ارجاع با دو نویسنده: (نام‌خانوادگی نویسندگان، سال انتشار: صفحه)، فارسی: (فاضلی و صفری، ۱۴۰۳: ۸۹) انگلیسی: (Fzeli & Mattews, 2022: 476)

۳-ارجاع با سه نویسنده و یا بیشتر: (نام‌خانوادگی نویسنده و همکاران، سال انتشار: صفحه)، فارسی: (فاضلی و همکاران، ۱۳۹۶: ۲۷) انگلیسی:  (Fazeli et al., 2024: 86).

کتابنامۀ فارسی و انگلیسی:

ارجاع به کتاب

نام‌خانوادگی نویسنده، نام نویسنده /نویسندگان (سال انتشار). عنوان کتاب (ایتالیک). جلد، نام مترجم یا مصحح، محل انتشار: نام ناشر، نوبت چاپ.

-Coon, C. S., 1957. The Seven Caves. Alfred A. Knopf, New York.

مقاله

نام‌خانوادگی نویسنده، نام نویسنده / نویسندگان، (سال انتشار). «عنوان مقاله» (داخل گیومه). عنوان مجله (ایتالیک). محل نشر، شمارۀ دوره یا سال مجله، شمارۀ مجله، صفحه‌های مقاله در مجله. درج DOI یا DOR مقاله.
* نکتهدرج کد DOI یا DOR مقالات در این نشریه اجباری است؛ در صورت نداشتن این کدها، نویسندگان ملزم به درج لینک صفحۀ هر مقاله یعنی: هایپرلینک کردن در نشریۀ مربوط به خود هستند.

 مثال:

الف. ارجاع با یک نویسنده:

 

 

-Zeder, M.A. (2024). “Out of the Shadows: Reestablishing the Eastern Fertile Crescent as a Center of Agricultural Origins”. Part 1.  Archaeol Res. https://doi.org/10.1007/s10814-024-09195-5

ب. ارجاع با دو نویسنده و یا بیشتر:

-Jayez, M., Safari, M .& Ghasemi., S. (2024). “Typo-technological Classification of the Chipped Stone Assemblages of Hotu Cave from the Mesolithic to the Transitional Chalcolithic: Reflections on Local Raw Material Procurement in the Caspian Sea Littoral Ecozone”, Journal of Archaeological Studies Vol 16, Issue 1, No 34:53-86. https://doi.org/10.22059/jarcs.2023.357605.143194

پایان‌نامه، رساله و گزارشات:

نام‌خانوادگی نویسنده، نام نویسنده /نویسندگان (سال انتشار). «عنوان پایان‌نامه، رساله و گزارشات (داخل گیومه)». محل انجام پژوهش: نام دانشگاه یا دستگاه (منتشر نشده).

گزارشات:

فاضلی نشلی، حسن، (1402)، «گزارش فصل دوم کاوش باستان شناسی محوطه کمیشانی، شهرستان نکا»، سازمان میراث فرهنگی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، منتشر نشده.

.-Fazeli Nashli, H .(2023). “Report of the Second Season of Stratigraphic Excavation of Komishani Tepe, Neka City”, Mazandaran ProvinceDocumentation, Center of the General Directorate of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism of Mazandaran. [In Persian]

پایان نامه

جایز، مژگان، (1391) ، «مطالعه فنآوری و گونه شناسی مصنوعات سنگی غار کمیشان و مقایسۀ آنها با منطقه زاگرس»، پایان نامه برای دریافت درجه دکتری، دانشگاه تربیت مدرس.

Heidari, N. (2016). “Study of settlement patterns in prehistoric sites of Mazandaran province from Paleolithic to Iron Age”, PhD thesis, University of Mazandaran (in Persian).